Bij ons in de praktijk kijken we iedere controle even met de echo. Een aantal echo’s is medisch en soms kijken we even voor jullie . Wil je hier meer over weten?

Als je er achter komt dat je zwanger bent, breekt er een spannende tijd aan. Jij en je partner willen vast graag weten of jullie kindje zich goed ontwikkelt en jullie zijn natuurlijk erg nieuwsgierig wat je kan zien. Bij Geboortecentrum Linde vinden we de zwangerschap een belevenis. Met echoscopie dragen we bij aan een fijne beleving. Bij elke controle kijken we naar jullie kindje. Op een aantal momenten adviseren wij sowieso om een echo te laten maken (zogenoemde medische echo).

7 weken (vroege echo, medische echo)

De vroege echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd, gebeurt bij de eerste controle, zo rond 7 a 8 weken zwangerschap. Bij deze echo kijken we alleen of de zwangerschap er goed uit ziet (klopt het hartje, zit het vruchtje op de goede plaats). We proberen of het uitwendig mogelijk is, maar houd er rekening mee dat dit toch een inwendige echo kan worden.

11 weken (termijnecho, medische echo)

Bij de termijnecho meten we de lengte van je baby en stellen we vast wanneer je uitgerekend bent. Daarnaast kijken we naar de lichaamscontouren, zoals de handjes en voetjes.

15 weken (geslachtsbepaling, pretecho)

Vanaf 15 weken kunnen wij naar het geslacht kijken. Dit is geen medische echo, maar een pretecho. Wil je hier gebruik van maken? Lees hier meer over het 2D echopakket.

20 weken (20 weken echo/SEO, medische echo)

Als je 20 weken zwanger bent, krijg je de mogelijkheid een zogenaamd Structureel Echoscopisch Onderzoek te laten uitvoeren. Deze echo wordt bij een echoscopisch centrum gemaakt. Hierbij wordt gekeken of je kindje er gezond uitziet. Met deze 20 weken echo doen we onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kindje. Wil je hier meer over weten, lees hier verder(link).

28-30 weken (3/4D echo, pretecho)

Ben je nieuwsgierig hoe jullie kindje er uit komt te zien? Met een 3/4D echo kun je een goed beeld krijgen. Lees hier meer over 3/4D echo-pakket (link).

30 weken (groeiecho, medische echo)

Om zeker te weten dat je kindje goed groeit, maken wij standaard rond de 30e zwangerschapsweek een groeiecho. Wij meten hierbij het hoofdje, het buikje en het bovenbeentje op. Aan de hand van deze metingen kunnen wij een schatting van de groei van het kindje maken.

Vanuit hier bepalen we of er meer groei echo’s nodig zijn. Sommige zwangeren hebben vanuit hun voorgaande zwangerschap (te klein kindje of heel groot) of bijvoorbeeld hun BMI een indicatie.

36 weken (liggingsecho, medische echo)

Bij deze echo bekijken we de ligging van het kindje. Belangrijk is natuurlijk dat het kindje in hoofdligging ligt. Is dit niet het geval? Dan zijn wij ruim op tijd om je door te sturen naar de gynaecoloog. Deze kan het kindje dan eventueel proberen te draaien.

Al deze medische echo's vallen onder de standaard vergoedingen van de zorgverzekeraars.

Meer weten over..

  • Hoe kies je een verloskundigenpraktijk?
  • Hoe meld ik me aan en wanneer is de eerste controle?
  • Hoeveel echo’s krijg je tijdens de zwangerschap?

Aanmelden..

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je je al aanmelden voor je eerste afspraak met de verloskundige.

Je kunt elke dag bellen tussen 08:30 en 20:00 uur op 0316 – 542 541

Digitaal aanmelden kan ook..