Wat is een vacuümpomp?

Een vacuümpomp is een instrument dat een gynaecoloog bij een langdurige (moeizame) persfase kan gebruiken om de geboorte van de baby te helpen. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis en wordt gedaan door een gynaecoloog. Als de uitdrijving niet vordert en/of de conditie van de baby (daardoor) achteruitgaat, kan een vacuümverlossing nodig zijn. Dit wordt ook wel een vaginale kunstverlossing genoemd.

Het kan gebeuren bij te zwakke weeën, uitputting van de baarmoederspier of de moeder, of als de stand van het hoofdje niet optimaal is, waardoor het niet dieper komt.

Zo ziet een vacuümpomp eruit

Een vacuümpomp is een ronde kunststof of metalen cup van ongeveer vijf centimeter doorsnee. Aan de buitenkant zit een rubberen of plastic slang, waarmee lucht uit de cup wordt gezogen nadat hij op het hoofdje van de baby is geplaatst. Zo wordt hij stevig als een zuignap op het hoofdje vastgezet. Aan de cup zit ook een handvat, waaraan de gynaecoloog kan trekken.

Complicaties voor de baby

De kinderarts controleert je kind na de geboorte. Je baby heeft een (rode) bult op zijn hoofd die na twee á drie dagen vanzelf wegtrekt. De bloeduitstorting kan wel langer blijven zitten. Ook kan hij last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid, omdat dat cupje aan zijn hoofdje vastgezogen zat. Het is belangrijk dat je baby veel rust krijgt en niet te veel opgetild wordt als hij hier last van heeft.

Herstel na een vacuümverlossing

De klachten die je hebt na een vacuümverlossing zijn bijna hetzelfde als wanneer je een bevalling zonder (extra) hulp hebt. Als je ingeknipt bent, duurt het herstel wel langer.

Meer weten over..

  • Hoe kies je een verloskundigenpraktijk?
  • Hoe meld ik me aan en wanneer is de eerste controle?
  • Hoeveel echo’s krijg je tijdens de zwangerschap?

Aanmelden..

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je je al aanmelden voor je eerste afspraak met de verloskundige.

Je kunt elke dag bellen tussen 08:30 en 20:00 uur op 0316 – 542 541

Digitaal aanmelden kan ook..