Bij 10% van de zwangere vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal (60%) komt daarna de bevalling binnen 24 uur vanzelf op gang, maar soms (40%) duurt het langer. Als je binnen 24 uur geen goede weeën gekregen hebt, is het protocol om de zorg over te dragen aan het ziekenhuis. Je hebt dan een medische indicatie vanwege een iets verhoogde kans op infectie. Die kans is 2% als er pas voor het eerst gevoeld wordt naar de ontsluiting als de weeën zijn gestart.

Algemene tips bij gebroken vliezen zonder weeën:
  • ga niet in bad
  • gebruik alleen maandverband en geen tampons
  • ga niet vrijen
  • meet elke 4 tot 6 uur je temperatuur op (rectaal, dat wil zeggen: in je anus) en bel ons als je temperatuur hoger dan 37,7 graden is.

Wat gebeurt er in het ziekenhuis?

Als je geen weeën hebt gekregen na 24 uur gebroken vliezen (of de bevalling is nog heel beginnend), dan zullen wij contact leggen met het ziekenhuis van je keuze om een afspraak voor je te regelen. Dezelfde dag ga je naar het ziekenhuis voor een controle. Er wordt een hartfilmpje (CTG) gemaakt. Ook wordt er een kweek van de huid tussen vagina en anus afgenomen om te kijken naar een bepaalde bacterie die soms voor een infectie bij jou of bij de baby kan zorgen. De uitslag van die kweek is pas na een paar dagen bekend. Meestal ben je dan al bevallen, maar deze kweek is van belang als er na de bevalling een infectie bij jou of bij de baby optreedt. Dan krijg je namelijk meteen de juiste medicijnen toegediend.

Zijn alle controles van jou en van de baby normaal? Dan wordt er in principe tot 48 uur na het breken van de vliezen afgewacht. We zien namelijk dat na tussen 24-48 uur van het breken van de vliezen, nog veel vrouwen spontaan weeën krijgen. Dit heeft natuurlijk altijd meer de voorkeur dan te gaan inleiden. Natuurlijk gaat dit ook altijd in overleg met jullie. Als je afwacht, ga je naar huis en kom je elke dag naar het ziekenhuis voor een nieuwe controle. Als de weeën beginnen, bel je naar het ziekenhuis (het nummer dat je moet bellen, krijg je van het ziekenhuis als je daar op controle bent).

Heb je na 48 uur afwachten nog geen weeën? Dan start het ziekenhuis meestal met het opwekken van de weeën (inleiden).

Meer weten over..

  • Hoe kies je een verloskundigenpraktijk?
  • Hoe meld ik me aan en wanneer is de eerste controle?
  • Hoeveel echo’s krijg je tijdens de zwangerschap?

Aanmelden..

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je je al aanmelden voor je eerste afspraak met de verloskundige.

Je kunt elke dag bellen tussen 08:30 en 20:00 uur op 0316 – 542 541

Digitaal aanmelden kan ook..