Soms blijkt tijdens de bevalling dat een natuurlijk bevalling niet (verder) mogelijk is. Bijvoorbeeld doordat de baby in moeilijkheden is of als een vaginale bevalling niet lijkt te lukken. Dan wordt overgegaan tot een keizersnede. Binnen 45 minuten wordt de baby geboren. Als je baby in nood is, gebeurt de keizersnede sneller.

Risico's keizersnede

De keizersnede is een zware buikoperatie. Aan elke operatie zitten risico’s, dus ook aan de keizersnede. De meest voorkomende problemen na een keizersnede zijn: bloedarmoede, een blaasontsteking of een beschadiging van de blaas, een nabloeding in de buik, wondinfectie, trombose, blaasbeschadiging of darmen die niet op gang komen.

Door de keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoeder. Er bestaat een kleine kans dat dit litteken gaat scheuren bij een volgende bevalling. Alle volgende bevallingen na een keizersnede moeten daarom gebeuren in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog. Ook is er een kleine kans dat tijdens een volgende zwangerschap de moederkoek ingroeit in het litteken van de keizersnede. Dit kan na de bevalling leiden tot veel bloedverlies. Soms moet dan de baarmoeder verwijderd worden.

De operatie

Voor de operatie krijg je meestal een ruggenprik. Hierbij wordt alleen je onderlijf verdoofd zodat je de geboorte van de baby dus wel bewust meemaakt. Een ruggenprik is ook minder risicovol voor jou dan een narcose. Als de baby snel geboren moet worden, krijg je wel een algehele narcose.

De gynaecoloog maakt een snee net boven het schaambeen. Je voelt geen pijn, maar wel druk op je buik als de baby wordt geboren. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen zodat je niet terug hoeft te komen om de hechtingen te laten verwijderen.

Vrouwvriendelijke keizersnede

Tijdens de vrouwvriendelijke keizersnede wordt de sfeer in de operatiekamer aangepast. Het is er warmer, het licht is er zachter en je kunt muziek laten draaien. Je ziet de baby geboren worden en je krijgt hem na een korte check up bij je. Het blijkt dat moeders hierdoor minder stress en minder pijnbestrijding bij het hechten nodig hebben. Daarnaast hebben ze een goede start van de borstvoeding én het is goed voor de band tussen moeder en kind.

Meer weten over..

  • Hoe kies je een verloskundigenpraktijk?
  • Hoe meld ik me aan en wanneer is de eerste controle?
  • Hoeveel echo’s krijg je tijdens de zwangerschap?

Aanmelden..

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je je al aanmelden voor je eerste afspraak met de verloskundige.

Je kunt elke dag bellen tussen 08:30 en 20:00 uur op 0316 – 542 541

Digitaal aanmelden kan ook..