hoe verloopt een bevalling. FORMULIER???

Bij 10% van de zwangere vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal (60%) komt daarna de bevalling binnen 24 uur vanzelf op gang, maar soms (40%) duurt het langer. Als je binnen 24 uur geen goede weeën gekregen hebt, is het protocol om de zorg over te dragen aan het ziekenhuis. Je hebt dan een medische indicatie vanwege een iets verhoogde kans op infectie. Die kans is 2% als er pas voor het eerst gevoeld wordt naar de ontsluiting als de weeën zijn gestart.

Wat is een vacuümpomp?

Een vacuümpomp is een instrument dat een gynaecoloog bij een langdurige (moeizame) persfase kan gebruiken om de geboorte van de baby te helpen. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis en wordt gedaan door een gynaecoloog. Als de uitdrijving niet vordert en/of de conditie van de baby (daardoor) achteruitgaat, kan een vacuümverlossing nodig zijn. Dit wordt ook wel een vaginale kunstverlossing genoemd.

Wat is meconium-houdend vruchtwater?

De eerste babypoep na de geboorte heet meconium. Het ziet er donkergroen uit. Soms poept de baby al voordat hij of zij geboren is in het vruchtwater. Wanneer je vliezen breken, kun je zien of het vruchtwater groen is.

Soms blijkt tijdens de bevalling dat een natuurlijk bevalling niet (verder) mogelijk is. Bijvoorbeeld doordat de baby in moeilijkheden is of als een vaginale bevalling niet lijkt te lukken. Dan wordt overgegaan tot een keizersnede. Binnen 45 minuten wordt de baby geboren. Als je baby in nood is, gebeurt de keizersnede sneller.

Meer weten over..

  • Hoe kies je een verloskundigenpraktijk?
  • Hoe meld ik me aan en wanneer is de eerste controle?
  • Hoeveel echo’s krijg je tijdens de zwangerschap?

Aanmelden..

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je je al aanmelden voor je eerste afspraak met de verloskundige.

Je kunt elke dag bellen tussen 08:30 en 20:00 uur op 0316 – 542 541

Digitaal aanmelden kan ook..